ELAN deelt kennis
GELEZEN & GEHOORD
Regelmatig komen we - naast onze eigen gepubliceerde artikelen - tijdens ons werk interessante observaties, meningen en stukken van andere experts tegen. Die delen we graag met je. Want, kennis is macht, en dat delen we graag met zo veel mogelijk geïnteresseerden. Zowel de kennis, als die macht. Lees, leer en blijf nieuwsgierig!

Subsidiekansen voor Duurzaam Ondernemen in de Hotellerie en Congresbranche: DEI+ 2025 🌍 via RVO Nederland Elke hotelier of directeur van een (congres) venue die wil bijdragen aan een duurzamer bedrijfsmodel kan een aanvraag indienen. Met de DEI+ Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie krijg je de kans om gesubsidieerd innovatieve technologieën te testen die helpen bij CO2-reductie en energiebesparing in jouw bedrijf! Wat biedt DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie)? 1. Energie- en klimaatinnovaties : Test oplossingen die je energieverbruik verlagen en bijdragen aan verduurzaming van je gebouw(en). 2. Aardgasloze gebouwen : Maak je hotel of congrescentrum aardgasvrij en werk mee aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. 3. Circulaire economie : Verminder afval en gebruik reststromen voor nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld voor de verduurzaming van je keuken of faciliteiten. Een beleidspeerpunt van de gemeente Amsterdam in 2025. Let OP: Aanvragen kan vanaf 28 januari tot 28 augustus 2025. 🔍 Meer weten? Meld je aan voor het DEI+ Webinar bij RVO Nederland voor praktische tips over de subsidie en laat je projectidee toetsen door een adviseur om de kans op succes te vergroten. Duurzaam ondernemen was nog nooit zo makkelijk! Duurzaamheidsinitiatieven kunnen niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook je kosten verlagen en je bedrijfsimago versterken. 🌱 Via een efficiënte ESG scan sparren waar je met jouw venue of hotel staat op weg naar de CSRD of meer van dit soort slimme tips? Bel, mail, of app ons .

12 ESG TRENDS VOOR 2025 | HOSPITALITY MANAGEMENT ONLINE Het volgende jaar komt eraan en de ESG blijft de hotellerie bezighouden. Detrends worden absoluut niet alleen aangedreven door strengere regels en investeerders, maar zeker ook door wat medewerkers en gasten willen én nieuwe technologie. Met deze twaalf punten wordt duidelijk dat duurzaamheid geen tijdelijke trend is, maar de toekomst van de hotellerie bepaalt. Ook in 2025. Tipje van de sluier: de hotellerie van 2025 wordt groener, socialer en slimmer. Lees alle 12 trends op Hospitality Management Via een efficiënte ESG scan sparren waar je met jouw venue of hotel staat op weg naar de CSRD? Bel, mail, of app ons .

VenueNL Sustainability Initiative: ESG koplopers zetten de standaarden Het VenueNL Sustainability Initiative (VSI) is een Nederlands duurzaamheidsprogramma, geïnitieerd door ELAN in samenwerking met GSES (ontwikkelaar van een internationale monitor voor duurzaamheidsprestaties) en het meeting platform Publique. Dit project, dat van start gaat in november 2024, richt zich op het meten van de duurzaamheidsinspanningen van prominente congreslocaties in Nederland n wil vooral 'in the lead' zijn als het gaat om invloed op de ESG standaarden. Publique interviewde Angelique en Elvira en ging in op het belang van koplopers en samenwerking in duurzaamheid. Het betreft een meerjarig traject, waarbij de nadruk ligt op gezamenlijke vooruitgang. Het gaat hierbij niet om competitie wie het meest duurzaam is, maar om de vooruitgang die de deelnemers gezamenlijk boeken op tien specifieke thema’s binnen de ESG- (Environmental, Social, Governance) en CSRD-normen (Corporate Sustainability Reporting Directive). Duurzame horizon Het doel van het initiatief is om de congreslocaties te ondersteunen in hun collectieve transitie naar meer duurzaamheid, juist nu de regelgeving rond ESG steeds meer impact krijgt op de bedrijfsvoering binnen de gehele congres- en evenementenketen. Hoewel de sectorspecifieke invulling van deze regelgeving nog in ontwikkeling is, benadrukt ELAN dat het cruciaal is dat stakeholders in Live Communicatie nu al actie ondernemen om samen tot een werkbare en gemeenschappelijke overgang te komen. Angelique publiceerde vorig jaar het artikel ‘ ESG is er en zal blijven ’ op Publique, waarin ze uitlegt dat de Europese regelgeving rond milieu, sociale aspecten en goed bestuur een blijvende invloed zal hebben. Bedrijven worden verplicht hun ESG-beleid vast te leggen en jaarlijks te rapporteren in lijn met de CSRD. Vanaf 2025 geldt deze verplichting voor beursgenoteerde bedrijven, die dan naast hun reguliere financiële jaarverslag ook een duurzaamheidsrapport moeten publiceren dat voldoet aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dit rapport dient goedgekeurd te worden door een accountant. Onder ‘groot bedrijf’ valt iedere onderneming die aan minimaal twee van de volgende criteria voldoet: een netto-omzet van meer dan 50 miljoen euro, een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro en/of 250 of meer werknemers. In 2026 zullen ook beursgenoteerde MKB-bedrijven aan deze rapportageverplichtingen moeten voldoen. Lees hier het hele artikel op Publique . Het VenueNL Sustainability Initiative speelt in op deze trend en biedt een platform waar congreslocaties samen kunnen werken aan duurzame vooruitgang, terwijl ze zich voorbereiden op de groeiende eisen van ESG-rapportage. De nadruk ligt op het stimuleren van collectieve verbetering in plaats van onderlinge competitie. Via een snelle ESG scan even sparren waar je met jouw ven ue of hotel nu echt staat op die ladder? Bel, mail, of app ons .

De Corporate Sustainability Reporting Directing is van start gegaan voor grote bedrijven, dus ook voor hotelketens. Dat heeft serieus grote impact op het MKB en daarmee op de hele hospitality branche. BNR radio geeft heel helder uitleg wat dat betekent vanuit verschillende, kritische, perspectieven. Vanaf 5 minuut 11 leggen Harm Edens en Esther van Doesburg het je uit.

Social - Hospitality is all about people Alweer de vierde column in Hospitality Management over ESG (Environmental, Social, Governance). In deze bijdrage gaan we specifiek in op de ‘S’ van Social en dan vooral gericht op de eigen medewerkers. Voor de volledigheid beginnen we met een kort overzicht van wat er onder de pijler ‘S’ valt en waarover in de CSRD gerapporteerd moet gaan worden. Deze groep is met vier subcategorieën breder dan in eerste instantie verwacht en dat heeft impact op de rapportage. Om te beginnen uiteraard alles wat met eigen medewerkers heeft te maken. Maar let op, hier vallen ook ingehuurde medewerkers onder zoals uitzendkrachten in de F&B of nachtreceptionisten. Als tweede betreft dit medewerkers van toeleveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de medewerkers van het schoonmaakbedrijf of personeel dat werkt bij de wasserij of linnenleverancier. Daarna volgt de categorie gasten en consumenten. Tot slot, de omgeving of maatschappij in het algemeen. Dit kan de directe omgeving van een hotel zijn, maar het kan ook over een veel grotere omgeving gaan, bijvoorbeeld voor cruiseschepen de bestemmingen die ze aandoen, maar ook de zeeën en rivieren die ze bevaren. Er gebeurt al veel op de ‘S’ van ESG in de Nederlandse hospitality sector. Immers, it’s all about people. Dat ESG dus zo ook waarde kan toevoegen aan het bedrijf, is misschien minder bekend. ESG en Employee Value Proposition (EVP)... lees hier verder op de site van vakblad Hospitality Management. Abonneer je op onze blogs via onze linkedin pagina en blijf op de hoogte! fotocredit: www.mydayaway.com